pray 4 mh370

cinta tak berbalas..? meh cuba ni.. :)

assalamualaikum....

dah lama tak kongsikan artikel mengenai cintan cintun ni....  wah... so izinkan hamba melayan jiwang sebentar... hehehe..

antara cara melupakan cinta yang tak berbalas tu..jangan muram jangan sedih... kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum.. ( pesanan untuk diri sendiri jugak)


  1. terima kenyataan bahawa si dia tidak mempunyai perasaan kepada anda. (cinta tak semestinya berbalas..)
  2. fahami kenapa cinta anda tidak berbalas.. mungkin si dia yang anda cinta telahpun berpunya..? atau si dia telahpun menjadi suami / tunang orang..? hehe
  3. fikir benda positif.. jangan biarkan kekecewaan anda mempengaruhi emosi...patah hati bukan bererti hidup anda telah berakhir / sampai ke penghujungnya..
  4. melupakan seseorang yang anda sayang tu bukan mudah.. ( nida paham sangat tu) so, elakkan dari bersendirian dan cuba habiskan masa dengan keluarga / rakan..
  5. cari hobi / sesuatu yang menjadi kegemaran anda atau cuba sesuatu yang baru boleh membantu mengalihkan perhatian anda seterusnya membantu melupakan cinta itu.
  6. fokus untuk kehidupan masa depan anda...:)
  7. si dia tidak mempunyai perasaan sama macam anda.? jangan salahkan diri... bukan bermakna anda tidak baik / si dia yang terbaik. percayalah satu hari nanti anda akan menemui seseorang yang sejiwa dengan anda.
  8. berhenti dari bercakap mengenai si dia.  never say never :)
  9. tanya diri anda.. ' kenapa perlu untuk bersama dengan seseorang yang tidak menyayangi anda.?' ini mungkin mampu menyedarkan diri anda dan membantu diri anda untuk 'move on' dalam hidup.

kredit : http://dbecinta.blogspot.com/2012/11/11-tips-dan-cara-mengatasi-masalah-cinta-tak-berbalas.html

No comments:

Post a Comment